On ollut ikävän kylmää, viimeyönä lämö käväsisi neljässä asteessa. Olen vienyt kahtena iltana kasvihuoneeseen kastelukannun jossa onkuumaa vettä ja peitellyt kasvihuoneen jottei tomaateille tulisi kylmä. En tiedä onko auttanut mutta hyvin näyttävät jaksavan.

Hyötypuutarhaa olen suunnitellut taas. Eilen luin puutarha.netistä keskusteluja, oli tosi pitkä yksi keskustelu joka koski ruutuviljelyä. Mielenkiintoista. Mulle vaan kävi nyt niin että yhden tulevan viljelyalan myrkytin Simatsiinilla joten siihen ei nyt sitten voi tänävuonna laittaa mitään, tuskin kerkeisinkään. On nyt nuo kompostit niin hyvin järjestetty juts että en taida ihan nyt jakassa järjestellä uudelleen.

Nurmikkoa on liikaa, jo nyt tuo leikkuu rasittaa. Paljon mukavanpi on touhuta kukkien kanssa. Viimekesänä jätin ympyrän muotoisen ison alueen leikkaamatta omenapuiden alta ja näin taidan tehdä nytkin. Ensin vaan suikutan ainetta 'Ei voikukille' ja sitten hiukan kynnän ja heitän kesäkukkien siemeniä jospa tulisi nätimpi.

Keväällä kovin odotin Lumikelloa kukkivaksi mutta nyt se sitten paljastui. Nuo lumikellolan ostamani mukulat olivatkin Suvikellon joka kukkii nyt. Kuvassa valkoset nätitkellot.

Toukokuun viimeinen viikoloppu oli todella ihana. Luuli jo kesän tulleen. Lämpä kohosi liki kolmeen kymmeneen. Laitoin daaliat, puutarhakalusteet, loikoilupaikan ja riippukeinun omenapuiden alle. Lasta varten nuo loikomispaikat, itse en niissä jouda aikaani viettämään, eikä nuo omenapuun oksat aikuista kestäkkään. Kuvassa olevat pienet taimet mustassa mullassa ovat Bellikseiä eli kaunokaisia. Kasvatin siemenestä ja nyt olen koulinut ne kompostin päälle tekemääni kukkapenkkiin. Ovat nyt n. 5cm välein. Saa nähdä ovatko liian tiheässä. Syksyllä ovat sitten valmiita kukkapenkkiin ja kukkivat ensikesänä jos kaikki hyvin menee.

Kyvan ympyröissä kasvaa uudet pensasmustikkani. Laitoin ympärille heinäturvetta jonka istutuspaikalta jyrsin. Multa on hapanta rodomultaa ja kalkitsematonta turvetta. Hyvin ovat voineet, ovat olleet nyt pariviikkoa paikallansa. Toiveissa paljon mustikoita. Rastaita vastaan täytyy syksyksi mitettiä jotain. Viimevuonna rastaat vei mustat viinimarjat. Ei ainoatakaan jäänyt. Rastasverkot hiukan arveluttavat. Jääköhän linnut niihin kiinni? En halua mitään ansoja laittaa.

Keväällä laittamani sipulit, tuoksumiekka, iksia, anemone, apilakukka, allium keltainen alkavat nyt nousta esiin. Kauan meni, luulin jo ettei mitään tule. Tuo toukokuun viimeinen lämmin viikonloppu teki ihmeitä.

Kuvan oikeassa laidassa on lusikkamaksaruoho. Uusi tulokas minulla. Esittelen joskus myöhemmin pienen kivikkpuutarhani.

1244469107_img-d41d8cd98f00b204e9800998e